Hallo allemaal,


Hier ben ik weer met ditmaal een creatie van onder andere vilt!
Ik ben aan de slag gegaan met één van de nieuwere stansmallen van Studio light. Hiermee kun je hele gave boekjes en omslagen maken. Op internet kun je natuurlijk wat voorbeelden vinden, maar ik wilde er graag een twist aan geven. Ik wilde in eerste instantie de omslag maken met leerpapier (wat daar echt ideaal voor is), maar toen kwam ik vilt tegen (tja, als je al zolang je hobby hebt, dan heb je nogal wat spullen…). Ik bedacht me dat je Vilt ook makkelijk door een stansmachine kunt halen en dat het mooi materiaal is om een omslag mee te maken. Dus ik ging aan de slag:

Omdat ik bij mijn big shot niet de lange platen heb (die je eigenlijk nodig zou hebben bij deze stansset), moest ik een beetje creatief zijn: ik maakte de stansmal vast door middel van 

Schilderstape (washitape zou ook kunnen, zolang het maar niet te sterk plakt). 
Daardoor kon ik het vilt met de mal verschuiven tussen de platen en zo dus de gehele 
stansmal in 2 x draaien uitsnijden. De mal zit aan het vilt vast en verschuift dan dus niet waardoor je goed de stans kunt gebruiken. 
Dit kan ook met papier of leerpapier. Zorg er dus wel voor dat je tape niet te sterk plakt, want dan kun je het papier scheuren (of wordt het vilt heel bobbelig). 
Het vilt leent zich dus uitstekend om te stansen. Je moet wel de stans een paar keer heen en weer door de machine halen. Daarnaast snijdt het vilt niet in 1 x uit. Vilt bestaat natuurlijk uit vezels en is dus niet makkelijk door gesneden. Met een schaar los je dit makkelijk op: je hoeft deze maar heel lichtjes langs de stansranden te halen en je haalt de vorm er zo uit.

Ik stanste uit 300gr aquarelpapier eigen merk het boekje. Dit is wat grover van structuur en voor mijn techniek vindt ik dat heel geschikt (ik ging namelijk met mixed media/ aquarel aan de slag zoals je verderop kunt zien). De kaften (er kunnen 2 boekjes in mijn omslag) stanste ik uit leerpapier. Dit voelt anders aan en heeft een andere structuur waardoor ik het een mooie afwisseling vindt. 

De pagina’s heb ik bewerkt met Distress Oxide en stempels van Crealies. Ik heb de oxide met een beetje water en een plastic sheet op de pagina’s ‘gestempeld’. Daarna heb ik dit goed laten drogen. Vervolgens nog een andere kleur aangebracht, spetters en wat stempels hier en daar. De kaft (van leerpapier dus) heb ik ook nog bewerkt met structuurpasta en sjablonen. Maar goed, vandaag gaat het om de omslag:

Zoals je kan zien heb ik de binnenkant nog aangevuld met papier. Ik heb hiervoor ook de stanzen uit de set van studio light gebruikt. Ik heb zwart papier en designpapier van ZoJu design gebruikt. Dit designpapier ga ik ook gebruiken om het boekje verder aan de kleden. Zo is er dus 1 ’thema’ voor dit journal en door het gebruik van 1 set designpapier, komt het ook leuk samen. 

Vervolgens heb ik het boekje / de omslag af gemaakt; voor de sluiting aan de buitenkant gebruikte ik de stansen uit de set, hiermee maak je 2 rondjes die je op je omslag bevestigd en waar je een touwtje omheen kunt draaien (er zal vast een hele mooi naam zijn voor deze sluiting, maar ik weet het niet 😉 haha). Die ‘rondjes’ heb ik met Eyelets en mijn Crope a dile vast gezet. Dit heb ik overigens gedaan voordat ik de binnenkant beplakte met papier, zodat je dit mooi weg werkt. 

De boekjes zelf kun je vast maken aan de omslag zelf, of je kunt ze in de omslag steken. Dat laatste heb ik gedaan. Dat eerste is ook mogelijk omdat de boekjes dezelfde gaatjes hebben (op dezelfde hoogte) als de omslag. Je kunt daar dus direct je touw of elastiek doorheen halen en je boekjes vast maken aan de omslag. Ik heb ervoor gekozen om dat niet te doen. Ik vind het fijn dat ik de boekjes er nog uit kan halen om te bewerken (of af te wisselen indien gewenst). Ik heb daarom met Elastiek de binnenkant gemaakt. De boekjes kan ik hieronder steken zoals je hieronder kunt zien:

De elastieken zijn wel nodig omdat het boekje groter is dan de hoogte van de gaatjes, maar dit werkt heel goed. Nu is mijn Travel journal compleet en kan ik de binnenkant van de boekjes gaan bewerken. Hieronder zie je al 2 pagina’s die ik heb gemaakt:

Ik vind dit dus een hele leuke stans; leuk om voor jezelf een Travel journal te maken, maar ook leuk om (eventueel gevuld met foto’s of juist niet) cadeau te geven aan een ander. Ik denk dat ik mijn volgend boekje weer met vilt ga maken, dit is fijn en sterk materiaal voor de omslag. 

Maar eerst maar eens de rest van de boekjes in dit journal vullen. 
Ik hoop jullie weer geïnspireerd te hebben. 
Tot een volgende keer.
Groetjes

Laat een berichtje achter:


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Related Posts