Cosclay is een flexibel polymeer klei. Polymeer klei soorten zijn een klei die na het boetseren in de oven op een lage temperatuur gebakken worden om zo hard te worden (Fimo, Papa’s Clay, etc). Normale polymeer klei is erg breekbaar, of brokkelt snel af nadat het gebakken is. Cosclay daarentegen blijft flexibel na het bakken en kan beter tegen stoten en vallen.

Cosclay wordt gebakken bij 135 graden in de oven en is niet giftig.

Je kan het dus gewoon in je eigen oven bakken zonder zorgen. Per 16 mm moet het 30 minuten bakken. Als het gebakken is kan er zelfs klei toegevoegd worden en opnieuw gebakken worden.

Voor de test maakte ik een spiraal van klei van normale polymeer klei en Cosclay.


Net als andere polymeer kleien moet Cos Clay eerst in de handen verwarmt worden.
Totdat het warm genoeg is is het brokkelig. Het voelt een beetje meer rubberig aan dan gewone polymeer klei.

Na het bakken blijft de cosclay flexibel en het test stuk kan makkelijk gedraaid en uitgerekt worden.
De normale polymeer klei blijft stijf en begint in het midden te breken.


Na het bakken kan de klei geprimed worden met een PVA primer (Hexflex, fFlexbond, modpodge), of sealprime. Als test heb ik Flexbond en Sealprime gebruikt, en één voorbeeld die geen prime laag ontving. Alle voorbeelden zijn geverfd met Citadel verf en met een airbrush aangebracht. 


[van links naar rechts: Geen primer, Flexbond, Sealprime]

Echter na een test waarbij ik mijn vinger over het oppervlak wreef merkte ik dat de Flexbond en Sealprime en de verf makkelijk los komen. De ongeprimede test had echter geen problemen.
Dus ik adviseer geen primer te gebruiken over de cosclay.


Ook kan de klei goed geschuurd worden. Met 240 grit schuurpapier liep het test model geen schade op. Mijn verwachting is daarom dat met fijner schuurpapier en wat water het

oppervlak erg glad afgewerkt kan worden.


Ook word Cosclay veel gebruikt door poppenmakers. De klei werkt perfect voor het maken van ledematen, en met een armatuur van ijzer draad kan de klei om het geraamte geboetseerd

worden om zo een poppenlichaam te maken.


Zelf zou ik dit product toepassen voor voorwerpen die hard, maar flexibel moeten blijven.

Foamclay heeft het veel van dezelfde voordelen als Cosclay, echter blijft het een stuk zachter dan Cosclay. Ook blijven dunne stukken sterker, waarbij Foamclay kan breken of scheuren.

Daarom zou Cosclay geschrikt zijn voor drukke conventie dagen!

Laat een berichtje achter:


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Related Posts