Je cosplay EVA foam armor is af!– Althans, alles zit in elkaar en ligt momenteel op de grond in je kamer. Zowel online als mond op mond raadt iedereen wat anders aan betreft hoe je het nou afmaakt. De woorden ‘primers’ en ‘aerosol’ vliegen je om de oren, om dan nog niet te spreken over de verschillende merken acrylverf. Acrylverf kan je kopen bij de Action, in hobby assortimenten zoals bij de Foamtastische Huiskamer, en inmiddels zelfs bij de Karwei? Acryl is acryl toch? ..Toch?


Daar schuilt een addertje onder het gras, en ik leg je graag uit wat Acrylverf nou precies is. En waarom het perfect is voor zowel de beginnende als de professionele cosplayer!


Skeksil the Chamberlain uit The Dark Crystal, Kostuum gemaakt van Foam,
Stof en bankussen schuim. Foto door Kevin Jeukens 

Wat is Acrylverf?

Ik ga niet teveel gooien met dure termen want daar heeft niemand wat aan. Kort uitgelegd is Acrylverf een sneldrogende verf die te verdunnen is met water. Beide deze eigenschappen maken het perfect voor schilders, waar het origineel natuurlijk voor ontwikkeld is. Een diepere kleur is te verkrijgen door meerdere lagen, die snel aan te brengen zijn omdat het zo snel droogt. Subtiele kleurverlopen zijn makkelijk te verkrijgen doordat de verf dus zonder chemische troep makkelijk te verdunnen is.

Hierbij is Acrylverf erg ‘betrouwbaar’ met elkaar te vermengen. Daarmee bedoel ik als jij de standaard regels aanhoudt om bepaalde kleuren te verkrijgen door er twee of meer bij elkaar te gooien, krijg je meestal altijd wel de specifieke kleur die jij voor ogen had. 

Ook blijft acrylverf enigszins elastisch. Als je opgedroogde acrylverf van je handen aftrekt heb je misschien wel gemerkt dat het een beetje rubberig aanvoelt. Dit maakt dat de verf niet snel barst, zoals de verf uit een spuitbus (aerosol can) wel zou doen.

We gaan even terug op het feit dat de verf zo makkelijk vermengbaar is met water. Acrylverf is een zogenoemde ‘waterverdunbare synthetische verf’. Dit houdt onder andere in dat de verf niet alleen met water maar ook met heel veel andere ‘dragers’ te vermengen is. 

Dit is nou precies waarom het, naast alle andere genoemde eigenschappen, zo perfect is voor cosplay. En dan heb ik het nog niet eens over de zeer zachte prijs gehad 😉


Het Primen van je Armor

Oh help, daar gaan we weer, waarom in hemelsnaam heeft iedereen het hier toch telkens over.
Als mijn armor af is dan kan ik toch gewoon direct dit overschilderen? 
Dat kan, maar dit wordt niet mooi en de verflaag zal na 1 keer dragen al afbladderen, weg vegen, of andere gekke dingen doen die jij niet wilt. 
Dit is waarom je het foam armor eerst voorbehandeld zodat je zowel je armor, als je verflaag beschermt. Voorkomen dat er kleine beschadigingen in je verf komen kan ik nooit garanderen. Maar met de volgende methodes kan zeker de schade aanzienlijk verminderd worden.

TIP: EVA foam is een poreus materiaal. Dit betekent dat alle kleine gaatjes in het foam natte verf en primer lagen zullen opzuigen. Dit wil je zoveel mogelijk voorkomen. Daarom ‘schroei’ je eerst je foam armor of prop dicht met het gebruik van een hitte geweer. Kijk hiermee uit! Je wilt geen brandplekken zien, het foam doet glinsterig en glad aan na een ‘heatseal’ behandeling.

De bekendste primers die niet uit een spuitbus komen zijn Flexbond en Hex-flex. Wellicht heb je er wel eens van gehoord of het zelfs al geprobeerd. Beide deze producten zijn erg te vergelijken met houtlijm. Als je het product opbrengt zal het wit zijn, na opdrogen is het transparant. Het grootste verschil met houtlijm is echter (en de grootste reden waarom je NOOIT houtlijm als primer moet gebruiken) dat het flexibel blijft. Het zit hem dus in de naam! 

Maar wat heeft acrylverf hier nou mee te maken? Nou~, ze combineren uitermate perfect. Net als Acrylverf is Hex-flex en Flexbond te verdunnen met water en te vermengen met zichzelf. Het mooiste is dat je Acrylverf en deze flex-primers zonder problemen kan vermengen.
 
Als je dit doet, kan je dus een perfecte flexibele, beschermende en gekleurde basislaag onder je definitieve kleurlaag aanbrengen! Dit is voornamelijk handig als je te maken heb met kleuren die niet goed dekken zoals acryl metallics Zilver en Goud, basis Rood en lichte kleuren zoals Geel en Wit.
Hierdoor maakt het ook niks uit wat voor kleur je foam is. Groen foam is bijvoorbeeld makkelijk te verbergen onder een goed kleur aangedikte flex-primer laag.

Dragonplate armor Dragonborn uit Skyrim, gemaakt uit EVA foam. Foto van Cospixcreations

TIP: Breng meerdere lagen flex primer aan voor het beste beschermende effect. Ik zelf hou het meestal bij 2 of 3. De lagen hierover heen kunnen dus gewoon onvermengde acrylverf zijn.

Met een goed beschermd foam armor cosplay kan je zelfs in het water staan zonder schade.
Perfect voor als jij altijd al eens die water fotoshoot wilde doen in je armor of monster cosplay!


Acrylverf en …Latex?

Vloeibare Latex is een middel wat in cosplay steeds meer gebruikt wordt. Van oorsprong wordt het veel gebruikt in de professionele film studios, waarmee ze er monster en zelfs mensenhuid gemakkelijk mee kunnen nabootsen. Zelfs vleugelmembraan voor bijvoorbeeld draken en andere vleermuisachtige vleugels worden ook met behulp van vloeibare latex gemaakt.

Ik heb het dus over een vloeibare vorm van Latex, niet de latex pakjes die je kan kopen in de stoute winkels 😉
Latex heeft veel dezelfde eigenschappen als flex-primers. Behalve dat flex-primers uiteindelijk toch uitharden na verloop van tijd. Latex zal letterlijk als een rubberlaag opdrogen en nooit hard worden. Vloeibare latex is net als flex-primers transparant, en natuurlijk geven wij dat pigment met Acrylverf.

Als jij een monster cosplay heb gemaakt van bijvoorbeeld bankkussen schuim, dan prime en kleur je dit met vloeibare latex. Gebruik nooit iets anders, zoals eerder genoemd worden flex primers helaas toch te hard naarmate van tijd en zal het schuim scheuren. (…Leer van mijn fout ;_;)


Alles aan deze cosplay is gecoat in acrylverf gekleurde latex!

Andere coole dingen die je met acryl gekleurde latex kan doen; vleugels! Neem een lap Spandex en behandel deze met je vloeibare latex, het zal opdrogen als een rubber-achtig vleugel membraan perfect voor draken vleugels. Let wel op dat ze best zwaarder kunnen uitvallen dan je misschien zou denken.

Ook als je een monster huid textuur wil nabootsen kan dit super makkelijk met latex en.. toiletpapier?! Ja! Eerst behandel je het schuimrubber met een laag vloeibare latex, nu dit nog nat is duw je er een toiletpapiertje overheen. Over het laagje toiletpapier breng je nog een laag latex aan zodat het mee kleurt met de rest van de object. Je ziet direct dat het een rimpelige vieze monsterhuid-textuur aanneemt. 1 of 2 lagen toiletpapier is voldoende! Hoe meer lagen papier, hoe moeilijker je er uiteindelijk in kan bewegen 

Vloeibare latex is binnenkort verkrijgbaar bij de Foamtastische Huiskamer! 

Skeksil the Chamberlain uit The Dark Crystal, Kostuum gemaakt van Foam,
Stof en bankussen schuim. Foto door Kevin Jeukens

Kwaliteit van Acrylverf en je portemonnee

Goed, nu we uitvoerig hebben behandeld waarom Acrylverf wel niet de beste verf voor cosplay is sta je alsnog voor dat schap in de winkel.. en zie je verschillende merken en prijskaartjes. Dus is goedkoop nou duurkoop?
Of kan ik gewoon het hele schap bij de Action leegkopen?
Als het gaat om verf, en dat maakt eigenlijk niet uit waar het uitkomt en wat voor verf het is..
Is goedkoop daadwerkelijk duurkoop.

Als mensen mij vragen wat het duurste onderdeel is van mijn monster en armor cosplays, is het antwoord altijd; verf.
Voor de samenstelling van acrylverf zijn geen regels opgesteld. Fabrikanten kunnen er dus ingooien wat ze maar willen om te bezuinigen. Om zo goedkoop mogelijk uit te komen, is de verf van de Action verdikt met componenten waardoor de verf meer aandoet als plakkaatverf dan daadwerkelijke acrylverf. Plakkaatverf voelt krijtachtig aan als het droog is, ook is het niet flexibel. Het zal op jouw armor breken en scheuren. Ook zijn de kleurpigmenten in de Action verf naarmate slecht. Niet gebruiken dus deze Action verf!

Alle acrylverf die wordt aangeboden in hobbywinkels zoals De Foamtastische Huiskamer bieden dus een zogenoemde kleur zekerheid. Je betaalt meer, maar je bent verzekerd dat jij de kleur en eigenschappen van acrylverf koopt. Een flexibele sneldrogende verf!

Nou geeft het merk Amsterdam je nog meer zekerheid in de vorm van een symbolensysteem.
Op alle acrylverf producten van Amsterdam staat 1 van deze symbolen. Dit geeft aan hoe dekkend de kleur is die jij koopt. Zoals eerder genoemd is de dekkracht van lichte kleuren aanzienlijk minder, maar Amsterdam is hier eerlijk over. Kleuren met een lichtere dekkracht moet je in meerdere lagen aanbrengen om een betere dekkracht te bereiken.

TIP: Amsterdam heeft naast hun verf een eigen selectie aan producten om effecten zoals gloss maar ook de dikte van de natte verf te beïnvloeden, experimenteer hier gerust mee!




Tot Slot~

Wist je dat acrylverf zelfs te gebruiken is om kleding mee te beschilderen? Je kent ze misschien wel, die prachtige Borderlands style cosplays. Die kleding is gewoon beschilderd met Acrylverf. Het neemt veel flexibiliteit van de kleding af, maar niet zodanig veel dat je er niet meer in bewegen kan. Let wel op dat deze kleding niet meer te wassen is, acrylverf zal enigszins weg wassen in de wasmachine.

Wow! Wat is acrylverf ongelofelijk toepasbaar in verschillende vlakken op cosplay gebied. Daarbij blijft het ook de meest non toxische en goedkoopste in het verfaanbod voor cosplay. Dit maakt het extreem vriendelijk om er veel mee te experimenteren en is het niet erg als je zoals mij je hele handen en armen mee verft als je bezig bent met je cosplay ;P

Ondanks dat de verf in het goedkopere spectrum valt kan je er prachtige verloop effecten mee creëren~ Oefen dus veel, en zoek elders tutorials online op.. of kom bij mij een workshop doen hoe jij deze toffe kleurverlopen krijgt in je cosplay en props 😉



Dragonplate armor Dragonborn uit Skyrim, gemaakt uit EVA foam. Foto van Nathan vd Berg Photography

Skeksil the Chamberlain uit The Dark Crystal, Kostuum gemaakt van Foam,
Stof en bankussen schuim. Foto door Kevin Jeukens

Blog en kostuums op de foto’s gemaakt door Alex Veens aka “Roar and Clank” Cosplay.

Heel veel craft en cosplay plezier!
Mocht je na aanleiding van deze blog nog vragen hebben over (cosplay)materialen die hierboven benoemd staan, loop dan de winkel even binnen of stuur een mailtje naar cosplay@foamtastisch.nl en we zullen je verder op weg helpen.

Deel dit bericht op:

Uitgelichte berichten

Laat een berichtje achter:


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Related Posts