Diegene die wel eens van Cosplay gehoord hebben, het ergens tegen het lijf gelopen zijn of het bij 

“De Foamtastisch Huiskamer” in de winkel hebben gezien, denken vaak dat mensen die
er mee bezig zijn het al jaren doen. 
Maar even eerlijk; iedereen moet toch ergens beginnen? 
En zelfs de beste en bekendste mensen in de Cosplay-wereld zijn onderaan begonnen. 
Dus is dit een gedachten-gang die jou tegen houdt om hiermee te beginnen, lees dan vooral even verder!

Hoe begin je nou eigenlijk met zo’n kostuum te maken? Waar haal je spullen vandaan, 

of hoe ga je te werk? 
In deze blog zal ik je meenemen in mijn bevindingen in deze mooie, creatieve en theatrale hobby!

Ik zal eerst beginnen met mijzelf even voor te stellen. 

Mijn naam is Lindy, letterlijk een ’90’s kid’ en een groot fan van cosplay. Ik doe dit zelf sinds 2012, begon met één kostuum per jaar, maar sinds kort maak ik er meerdere. 
Ik sta in de boeken als ‘Kalseru Cosplay’ (zie dit als een artiestennaam). Mijn interesse liggen voornamelijk met het nabouwen van personages uit (computer)spelletjes, 
voornamelijk spelletjes die ik zelf gespeeld heb, maar Fantasy en zelfbedachte personages
spreken mij ook aan.

Ikzelf gebruik verschillende materialen voor mijn kostuums, en zal uitleggen wat ik gebruik en wat er bij komt kijken. Dit doe ik aan de hand van mijn ‘boodschappenlijstje’.

Ik zal eerst beginnen met twee materialen waarmee je de basis van je kostuum goed kan maken;

EVA-foam (klik hier voor de producten)

Dit zijn bijvoorbeeld de schuimrubber-achtige ‘matten’ die je wel eens tegenkomt als grote ‘puzzel tegels’ in kinderdagverblijven, yogamatjes en noem maar op. In de Foamtastische Huiskamer kan je dit per meter kopen, in verschillende diktes van 2mm tot wel 10mm! 

En de kwaliteit is zeker anders zo is dit absoluut non-toxic ook bij schuren en branden. 
Van die andere matten weet je dat nooit. Meer technische info weten ze zeker in de winkel ik vind de foam van Foamtastic gewoon super fijn werken.

Je kan deze gebruiken om kostuum-onderdelen van te maken die je niet van stof kan maken. Zoals harnas van een ridderpak, of de schouderstukken van een Game of Thrones karakter. 

Maar ook wapens zoals zwaarden, geweren of dolken zijn hier prima mee te maken. Door met verschillende diktes en lagen te werken kan je mooie diepte-effecten creëren, maar zorg er wel voor dat je ter alle tijden een scherp mes hebt waar je EVA-foam mee snijdt! 
En doordat EVA-foam niet zo hard is als plastic of hout, zijn ze veerkrachtig en leuk om een zwaardgevecht mee te houden, en laten we niet vergeten dat het enorm licht in gewicht is, 
I-DE-AAL als je geen pak van 10kg wilt dragen gedurende de hele dag!

Craftclay (Foamclay): Dit is de zachte, kleivormige materiaal dat, indien opgedroogd is, hetzelfde is als EVAfoam. Ideaal voor details, reliëfs en vormen die je niet zo makkelijk uit een vel EVAfoam krijgt. Ikzelf vind dit echt een superproduct om erbij te hebben, juist vanwege de vele mogelijkheden. Daarnaast is het net zo licht in gewicht als EVA foam, en is het ook schuurbaar als het eenmaal goed opgedroogd is!

Boodschappenlijst EVA-foam:

  1. Scherpe messen van verschillende grootte’s 
  2. Eventueel kleine hobbymesjes met een rond handvat voor stukken met veel bochten
  3. Schuurpapier, hoe fijner, hoe beter. (Grof schuurpapier maakt foam ‘pluizig’.)
  4. Snijmatten. (Indien grote matten niet in het budget liggen, koop meerdere kleine matjes en plak ze aan elkaar met duckttape. Je kan ze dan namelijk inklappen en makkelijk opbergen.) Grootte is natuurlijk afhankelijk van je patronen, maar je kan beter uitschieten en goedzitten, dan jouw mooie tafel bekrassen.
  5. Wakol, contactlijm. (Lees voor gebruik goed hoe dit in zijn werking gaat voor optimale stevigheid!)
  6. Flexbond, een primer die je eerst op het foam aanbrengt om te zorgen dat het foam niet je verf opzuigt. (TIP!: heatseal je evafoam voordat je gaat primen. Doe dit met een heatingtool of verfbrander. Hierdoor zorg je dat de opperlaag van je foam nauwelijks nog luchtbellen bevat die je verf absorbeert!)

Worbla (klik hier voor de producten)

  

Worbla is een thermoplastisch materiaal, dat door op te warmen zacht en kneedbaar wordt, 

je kan het dus een soort van boetseerplastic noemen.. Als het afgekoeld is, is het zo hard als plastic.
Omdat het hitte-afhankelijk is, raad ik je wel aan te oefenen met het hanteren van het product als het op de juiste temperatuur is. In het begin zul je namelijk wel even door de hitten door moeten bijten als je het vastpakt.

TIP: Zet voor de zekerheid een potje vaseline klaar als je er mee aan de slag gaat, om je vingers mee in te smeren. Het voorkomt dat Worbla aan jouw huid gaat plakken (en je jezelf verbrandt) maar ook zorgt het er voor dat je vingers uitdrogen door de warme temperaturen! 

Worbla heeft veel verschillende producten

Worbla Finest art: bruin, stevig, ruikt naar houtsnippers! Niet toevallig, want houtsnippers zijn één van de ingredienten van Worbla FInest art, tezamen met onder andere lijm. Het is redelijk (maar beperkt) rekbaar, maar goed boetseer baar.

Worbla Black art: de zwarte variant van finest art. Het is wat brozer en minder goed uit elkaar te trekken, vergeleken met de voorganger. Maar het is wel net zo stevig, en doordat het zwart is heb je gelijk een goede basislaag om te verven. Houdt er wel rekening mee, omdat het brozer is, het minder goed aan elkaar hecht! Heb je ‘stresspunten’ in je design (denk aan stukken wat onder spanning staan doordat je het dicht knoopt o.i.d.), dan raad ik het je aan om Worbla Finest Art te gebruiken, eventueel in meerdere lagen.


Worbla Transpa art: flexibel, doorzichtig plastic. Zie het als een flexibele variant van plexiglas. Het is beperkt in kneedbaarheid, het kan wel maar niet tot een stevige massa. Vormen kan het wel krijgen, maar je moet er wel wat meer tijd in stoppen om te zorgen dat het de juiste vorm behoudt. Maar wat hier wel mooi aan is, is dat je het kan kleuren door het in een verfbad te leggen! Hierdoor kan je bijvoorbeeld een vizier maken, of gekleurd glas voor goggles.


Worbla Deco art: kleine korreltjes plastic, die je door in warm water te leggen samen kan kneden tot een geheel. Hiermee kan je kleine details in elkaar kneden zoals tanden, parels, of druk ze in een voorgevormde mal om te creëren wat je maar wilt! Hierbij geldt ook weer, als het afkoelt wordt het hard. En omdat het hier om een massa gaat, is opwarmen na een te lange tijd lastig omdat je de kern ervan nauwelijks warm genoeg zal krijgen.

Boodschappenlijst Worbla:

  1.  Heatingtool (klik hier voor het product) / verfbrander. Een Föhn kan ook, maar des de minder hitte het afgeeft, hoe kleiner de oppervlaktes zijn die je er mee kan bewerken. Ik zeg in dit geval… Go hard or go home! Kleintje hittebronnen zijn natuurlijk wel enorm handig voor klein detailwerk!
  2. Bakpapier. Dit voorkomt dat je de worbla met de ondergrond vast plakt. 
  3. Goede markeerstiften om je patroon op de worbla over te trekken.
  4. Schaar. Een goede scherpe om je patronen uit te knippen voordat je het verwarmd.
  5. Je potje vaseline voor je vingers 😉
Voor nu is dit wel even genoeg informatie om te laten bezinken. Er is namelijk zoveel materiaal in deze wereld wat je kan gebruiken, maar ik wil er niet voor zorgen dat je door de bomen het bos niet meer ziet..

Mocht je na aanleiding van deze blog nog vragen hebben over (cosplay)materialen die hierboven benoemd staan, loop dan de winkel even binnen of stuur een mailtje naar cosplay@foamtastisch.nl en we zullen je verder op weg helpen met deze fantastische hobby!


Deel dit bericht op:

Uitgelichte berichten

Laat een berichtje achter:


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Related Posts