Relief in foam en worbla creeeren met zelf gemaakte stempels
Foam is een gevarieerd materiaal dat veel gebruikt wordt voor coslay en andere creatieve projecten. Hoewel het oppervlak van foam glad met af en toe een bubbeltje is, kan er veel gedaan worden om textuur aan te brengen. Je bent misschien bekend met het gebruik van een houtbrander of soldeerbout, or door met een scherp mesje in de foam te snijden en deze op te warmen met de verfbrander. Graag laat ik een andere techniek zien die gebruikt kan worden om super mooie details te creëren!

Een van de meest bekende manieren om leer na te maken met foam is door het foam op te warmen met de verfbrander en er gekreukeld aluminium folie in te duwen. Dit werkt het beste met foam met een lage densiteit, maar kan ook met een hogere densiteit gedaan worden. Dit kost alleen wat meer kracht en tijd. Tevens kan je ook het gekreukelde folie plak leggen op de foam en een strijkijzer erop duwen. Maar wees wel voorzichtig!

Hoge densiteit foam gebruikt om een cowboy hoed te maken.


Naast deze techniek, kan je met foam ook een reliëf creëren door middel van stempels te gebruiken. Net als bij leer, kan een stempel gebruikt te worden door deze in het foam te drukken om een afdruk achter te laten.
Bij leer wordt eerst het leer nat gemaakt en de stempel in het leer geslagen, of de stempel vast te klemmen voor een kwartier.
Met foam en worbla word deze eerst opgewarmd en daarna de stempel er in gedrukt om gelijk een afdruk achter te laten


Van 3D print naar silicone mal om kopieën te maken voor een herhalend patroon stempel

Je kan zelf een stempel maken met Epoxy Putty (milliput), hout, PVC, resin of 3D printen,
zolang het maar hard en sterk is.
Zorg er wel voor dat je kiest voor materiaal dat past bij waar je het voor wilt gebruiken!
(Thermo)plastic kan niet goed tegen hoge temperaturen! Eventueel kan je een kopie maken met silicone en resin.

Een paar dingen waar je aan moet denken bij het maken van een stempel:
De stempel moet goed stevig zijn omdat je soms flink moet duwen om een mooie, scherpe afdruk te krijgen.
Je moet een NEGATIEF maken van wat je wilt afdrukken, net als bij lino stempels of etsen.
Alle hoge punten/randen moeten vlak en gelijk zijn zodat de afdruk goed in het 

foam komt te staan.

De stempel is een negatief van de afbeelding

Deze techniek is ook te gebruiken met Worbla! Echter is het beter om geen stempel van worbla zelf te maken, gezien deze anders aan elkaar zullen blijven plakken. Om er voor te zorgen dat de stempel niet aan het worbla blijft plakken kan je wat vaseline op het worbla smeren om er voor te zorgen dat de stempel weer los komt.

Zit de afdruk niet goed? Dan kan je de Foam weer verhitten om de afdruk ongedaan te maken. Hierdoor kan het erg lastig zijn om te bepalen wanneer je je foam wilt heatsealen. (Heatsealen is het verwarmen van de foam voor het primen zodat de cellen dicht trekken). Je hoeft het gedeelte dat je hebt bedrukt dus niet nog een keer te verwarmen, omdat deze voor de afdruk al gesealed is toen de foam opgewarmd werd.

Een stempel gemaakt voor leer stempels

Dezelfde stempel gebruikt in leer, foam, en worbla
Met veel groeten,
Foxybadger Cosplay

Laat een berichtje achter:


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Related Posts